Zdrowe nawyki a ryzyko zgonu u osób z nadwagą i otyłych

19 kwietnia 2012, 09:23

Otyłe osoby mogą być tak samo zdrowe jak ludzie z prawidłową wagą, pod warunkiem że prowadzą zalecany tryb życia: nie palą, spożywają umiarkowane ilości alkoholu, regularnie ćwiczą, a także jedzą pięć lub więcej owoców i warzyw dziennie. Wtedy ich ryzyko zgonu w młodym wieku jest w przybliżeniu takie samo jak w przypadku ludzi szczupłych.



Ryzyko w himalaizmie zależy od typu społeczeństwa

20 stycznia 2015, 17:06

Amerykańsko-francuski zespół naukowy odkrył, że istnieje korelacja pomiędzy odsetkiem udanych wypraw himalaicznych, przypadkami śmierci w górach, a typem społeczeństwa, w jakim żyją wspinacze. Wyprawy, w których biorą udział przedstawiciele społeczeństw silnie ceniących hierarchię, częściej odnoszą sukces, ale i częściej dochodzi tam do przypadków śmierci niż w przypadku wypraw organizowanych przez przedstawicieli społeczeństw przywiązujących mniejszą wagę do hierarchii


Utrata drzew to zła wiadomość dla mieszkańców miast

8 maja 2018, 09:52

W ciągu ostatnich dekad nauka dostarczała coraz więcej dowodów wskazujących, że drzewa i inne rośliny są kluczowym elementem dobrego samopoczucia i zadowolenia z życia ludzi mieszkających w miastach. Tymczasem wraz z postępującą urbanizacją w miejskich obszarach USA spada pokrycie drzewami.


Pamięci zmiennofazowe mogą w końcu trafić w nasze ręce

11 września 2021, 07:18

Inżynierowie od dziesięcioleci szukają coraz szybciej działających i coraz bardziej efektywnych pod względem energetycznym układów pamięci. Jedną z najbardziej obiecujących technologii są pamięci zmiennofazowe. Układy takie działają tysiące razy szybciej niż dyski twarde. Są jednak bardzo energochłonne.


Wyuczona zaradność

10 października 2008, 10:27

Mózg można wytrenować, by wytwarzał substancje antydepresyjne, stykając się z określonym bodźcem. Dotyczy to nie tylko zwierząt, ale i ludzi, w przypadku których działają np. muzyka, medytacja czy zwykła wycieczka w ulubione miejsce (Neuron).


MacDonald's

Dane dietetyczne bez znaczenia dla klientów?

17 stycznia 2011, 14:15

Jednym ze sposobów systemowej walki z powszechną otyłością ma być obowiązkowe opisywanie produktów spożywczych pod względem składu i wartości kalorycznej. Czy jednak takie oznaczenia wpływają na zachowania konsumentów? Badania Duke University wskazują, że nie bardzo.


Pozew o PRISM

12 czerwca 2013, 08:51

Amerykańska Unia Wolności Obywatelskich (ACLU) złożyła pozew sądowy przeciwko rządowi USA. ACLU uważa, że PRISM, projekt masowego rejestrowania komunikacji obywateli, narusza Pierwszą Poprawkę zapewniającą wolność słowa i zgromadzeń oraz Czwartą Poprawkę chroniącą przed nieuzasadnionym przeszukaniem i zajęciem własności, w tym dokumentów


Microsoft błyszczy na giełdzie

3 grudnia 2015, 11:50

Microsoft stał się ponownie gwiazdą giełdy. Strategia przyjęta przez Satyę Nadellę spowodowała wzrost zainteresowania akcjami koncernu z Redmond. Tylko w bieżącym roku ich cena wzrosła o 18%


Blue Origin prezentuje makietę lądownika księżycowego

10 maja 2019, 08:49

Jeff Bezos, właściciel Amazona oraz działającej w przemyśle kosmicznym firmy Blue Origin pokazał makietę lądownika księżycowego Blue Moon, który w ciągu pięciu najbliższych lat ma zawieźć ludzi na Srebrny Glob. Bezos zdradził, że jego firma pracuje nad lądownikiem od 3 lat, a więc prace rozpoczęto na długo zanim wiceprezydent Mike Pence oznajmił, że USA chcą w roku 2024 powrócić na Księżyc


Lobbing i dotacje. Jak przemysł mięsny i mleczny bronią się przed konkurencją

21 sierpnia 2023, 10:36

Mięso czy mleko nie są produktami wolnego rynku. Analizy wykazały, że dotacje do tych produktów są od 800 do 1200 razy wyższe niż dla ich alternatyw, a co najmniej 50% przychodów europejskich hodowców bydła to dotacje z budżetu. Aktywny lobbing przemysłu mięsnego i mleczarskiego powoduje, że produktom alternatywnym trudno jest się przebić, również przez forsowane rozwiązania prawne. Takie wnioski wnioski płyną z przeprowadzonej przez naukowców z Uniwersytetu Stanforda analizy polityki rolnej USA i Unii Europejskiej w latach 2014–2020.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy